Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Krajský soud: stížnost na volby zamítnuta
Krajský soud: stížnost na volby zamítnuta PDF Tisk Email
Pátek, 09 Listopad 2018 07:26

Poslední možný den rozhodl Krajský soud v Brně o návrhu na neplatnost voleb v Třebíči. Návrh na neplatnost hlasování v letošních komunálních volbách krajskému soudu doručil občan Roman Pašek, jinak pětadvacetiletý lídr kandidátky Pirátů, který sám ve volbách uspěl.

Co bylo důvodem k podání? Roman Pašek uvedl, že důvodů bylo víc. „Od jednoho člena komise víme, že se v jeho okrsku během sčítání ztratilo 12 obálek. V jiných obvodech bylo podezřele moc hlasů pro stranu, která jinde tak úspěšná nebyla. Ale to nejsou všechny důvody,“ říká Pašek. Stěžovatel také namítal podezřele nízký výsledek volebních stran, které byly na druhé straně volebního lístku.

Krajský soud v Brně návrh Pirátů zamítl. V dlouhém odůvodnění, psaném těžko srozumitelnou „právničtinou“, je těžké se vyznat. S námitkou se soud vypořádal, podle našeho názoru, poněkud svérázně. Vyžádal si sice „papíry“, vztahující se ke všem čtyřem volebním okrskům, zmiňovaných stěžovatelem, ale pak rozhodl pouze na základě vyjádření předsedů a tajemníků okrskových volebních komisí. Ti samozřejmě tvrdili, že sčítání hlasů proběhlo v pořádku. Na straně druhé je nutno přiznat, že sečtení všech hlasů zmíněných okrsků během dvaceti dnů je na hranici možností krajského soudu.

Exaktně zjisti, zda mohlo k pochybení dojít, bylo možno jen z přepočítání hlasů v těchto čtyřech okrscích. Při velmi těsném výsledku hlasování to bylo nutné, aby se zjistilo, zda nebyl někdo zvolen neprávem. V té souvislosti se mluví o mandátu socialisty Vladimíra Malého. Do zastupitelstva prošel jen díky několika desítkám hlasů. I kdyby však k přepočítání hlasů došlo, na složení zastupitelstva by se zřejmě nic nezměnilo. Malého kolegyně Naděžda Dobešová by se zřejmě vzdala mandátu, aby Malý nemusel na pracovní úřad. Koaliční smlouva je již podepsána a radniční koalice má dostatek mandátů, aby ji ztráta jediného ohrozila.

Proti rozhodnutí krajského soudu není přípustný opravný prostředek – kasační stížnost k nejvyššímu soudu – a proto je výsledek hlasování platný. Nyní musí viset na úřední desce radnice po dobu 7 dnů. Poté může dojít k ustavujícímu shromáždění zastupitelstva.

Jak asi můžee čtyřleté vládnutí v Třebíči vypadat? To si rozebereme ve zvláštním komentáři.

František Ryneš