Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Sloupky S prominutím 27. ledna
S prominutím 27. ledna PDF Tisk Email
Pondělí, 27 Leden 2014 16:10

Na tiskovce města padaly otázky ohledně návrhu rozpočtu. Tento dokument vykazuje řadu pozoruhodností. Proč dostane vysoká škola od města jeden milión, když do konce roku potřebuje na přežití tři? Na tom se prý dohodla koalice. Ostatní dva zakladatelé mají dát stejně. Jenomže podle informace z hospodářské komory žádné peníze škole nepůjdou a akciová společnost Vivat Academia se zřejmě zachová stejně. To přece duo Heřman Pacal musí vědět a ne mlžit.

Velké otazníky visí nad investicemi. Mnozí občané nechtějí dům dětí v bývalém BOPu. Dokonce se v tom smyslu chystá petice. Elegantním řešením by bylo využít oznámené stěhování Západomoravské vysoké školy ze stávající budovy a budovu převzít zpět, což umožňuje smlouva. Je pro dětské aktivity jako stvořená. Má dostatek učeben, dokonce i tělocvičnu a velký pozemek s novým hřištěm. Podle Pacala by však bylo nutno budovu zateplit a to by prý stálo 65 miliónů (!!!), rekonstrukce kotelny za 24 miliónů + DPH bude levnější.

Člověk nemusí být zrovna stavař, aby pojal podezření, že tady něco nehraje. Oslovili jsme odborníka v oboru stavebnictví a ten nevycházel z údivu. „Je to nesmysl, za ty peníze by se postavila škola fungl nová,“ odhadoval. „A nebyla tam na zateplení vypsána soutěž?,“ dodal.

Ano byla. Člen výběrové komise našemu serveru potvrdil, že nabídky na výměnu oken a zateplení fasády se pohybovaly v rozmezí 12 až 15 miliónů. „Škola měla přiklepnutou dotaci 9 miliónů, tak by to bylo mnohem méně. Nechápali jsme, proč byl tendr zrušen,“ zamýšlí se.

Jenomže pozorný občan již jistě tuší, odkud vítr vane. Vedení školy oznámilo stěhování do areálu BOPO. Další nahrávka podnikateli Richardu Horkému? Zdá se, že ano. A proč hned neposlat místnímu oligarchovi přihrávky dvě? Proti domu dětí v budově ZMVŠ se Pacalovi těžko hledají argumenty. Musí si vypomáhat, s prominutím, lží.

František Ryneš